Införskaffa limfog för ett bättre resultat på dina byggen
När du ska bygga något, oavsett om det handlar om en finsnickrad möbel, en stor trappa eller något däremellan så rekommenderar vi att du använder limfog. Det har många fördelar och i följande text vill vi presentera några av dem. Fortsätt läsa och bli frälst av det spännande materialet du också!
Fördelar med limfog
Limfog består av lameller som sitter tätt ihoppressade så att fibrerna står parallellt bredvid varandra. De kan därmed vara gjorda av en hel del olika träslag men gran och furu är vanligast förekommande i Sverige. Om du vill ha andra träslag så finns det också att hitta, men då kan du behöva leta lite till. Men oroa dig inte, för limfog kan vara gjort av allt ifrån björk och valnötsträ till mahogny eller körsbär.
Det bästa med limfog är dessutom att det är mycket tåligt och flexibelt, och därför väldigt lättarbetat. Det finns få material som är så smidiga att spika, borra, såga och fräsa i. För att inte tala om att ytbehandla det! På grund av detta används det ofta både av professionella och hobbysnickare, och i många olika sammanhang, som bordsskivor till exempel.
Alternativa material
Om du ändå inte vill använda limfog av någon anledning, kanske för att du ska täcka upp en större, öppen yta eller använda det till större projekt, så finns det andra alternativ. Du kan till exempel byta ut din limfogskiva till korslimmat trä, eller så kallat kl-trä, som har andra fördelar. Limfog må vara enkelt att arbeta med, men kl-trä är mer hållbart och funktionellt i exempelvis husbyggen. Ett kl-trä är perfekt om du behöver ha ett trä som isolerar och är brandtåligt.
Men välj ändå inte bort limfogen i första hand, för fördelarna är både många och omfattande. Prova det du också!