oktober 8, 2022

Varför alla hälsomänniskor älskar Omega-3

Av Bananen

Vad är Omega-3?

Omega-3 är en typ av essentiell fettsyra som krävs för att människokroppen ska fungera normalt. Det finns i fisk och andra livsmedel som alger, linfrö, valnötter och sojabönor.

De två huvudtyperna av omega-3 forte är DHA och EPA. DHA finns främst i hjärnan, ögonen och hjärtat – medan EPA finns i hjärtat, njurarna och immunförsvaret.

Omega-3 och hjärnan

Omega 3 är en typ av fett som finns i fisk och vissa andra livsmedel. Omega 3 är viktiga för vår hjärnhälsa, såväl som hälsan hos vårt hjärta, leder och immunsystem. Omega-3-fettsyror är avgörande för hjärnans hälsa, men de hjälper också till att upprätthålla friska leder, hud och kardiovaskulära system. Människokroppen kan inte producera omega-3-fettsyror på egen hand så vi måste få dem från matkällor som skaldjur eller kosttillskott.

Hur du får i dig Omega-3 i din kost

Omega-3 är en fettsyra som är nödvändig för människokroppen. Det är viktigt för hjärnans hälsa och andra organs funktion. Omega-3 finns i många livsmedel, men vissa är bättre källor än andra.

Fisk är en av de bästa källorna till omega-3, vilket gör det lätt att få i sig tillräckligt i kosten om du äter fisk regelbundet. Andra källor inkluderar växtoljor och nötter.

Finns det något som heter för mycket omega-3?

Omega-3 är en typ av fettsyra som finns i många typer av fisk. Det har visat sig ha ett antal hälsofördelar, som att minska inflammation och kolesterolnivåer.

Det finns inga kända biverkningar från omega-3-tillskott hos friska vuxna. Men personer med vissa tillstånd bör rådfråga sin läkare innan de tar dem. Till exempel bör gravida kvinnor inte ta omega-3-tillskott utan att först rådfråga sin läkare eftersom det kan påverka utvecklingen av barnets hjärna och ögon.