november 15, 2020

Hur går man för att få A-kassa?

Av Bananen

Dom flesta som har kommit ut i arbetslivet och blivit arbetslösa får höra talas om A-kassa precis som om det är något självklart alla har. Tyvärr så är det så att dom flesta inte får höra talats om det förrän man redan är arbetslös efter en längre anställning. A-kassan kan man gå med i utan att vara med i ett fackförbund och ingår som medlem i ett. Det finns olika A-kassor som respektive tillhör olika fackförbund.

Majoriteten fackförbund är uppdelade i yrkeskategorier där statligt anställda tillhör facket ST och butiksanställda tillhör Handelsanställdas. Så oavsett om du tillhör ST eller ett annat Fackförbund så fungerar A-kassan på samma sätt för alla oavsett.

För det första så måste man vara medlem i A-kassan eller fackförbundet i minst ett år innan man kan nyttja inkomstförsäkringen. Första arbetslösa dagen måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara tillgänglig för arbetsmarknaden enligt regler och krav som arbetsförmedlingen ställer tillsammans med Facket. Du måste även uppfylla ett så kallat arbetsvillkor som innebär att du måste arbetat en viss mängd under senaste året.

Det finns två olika modeller där man måste arbetat i minst ett halvår i sträck med ett visst antal timmar i månaden eller att man arbetat minst ett antal timmar under sex månader utspritt under det senaste året.