november 16, 2020

Hur man ökar stabiliteten på sitt trådlösa nätverk

Av Bananen

Det är standard med trådlöst nätverk hemma i dagens läge och det innebär att det är mer trafik som far runt och krockar med varandra på frekvenserna som används.
Varje frekvens har ett antal kanaler som används för att man ska undvika så att det är för mycket trafik som stör ut varandra. Nätverkstekniker startar alltid med att läsa av vilka nätverk som finns i närheten och vilka kanaler dessa använder. Denna avläsning kan man göra helt gratis genom appar som man laddar ner från där man laddar ner sina appar.

Man tar hänsyn till signalstyrka och kanaler där man vill välja en kanal där andra ligger på lägsta signalstyrka som möjligt. Finns det tomma områden i grafen så ska man välja dessa för sina inställningar i egen router.

Tänk även på att all elektrisk utrustning även den som inte är datorrelaterad avger elektromagnetiska signaler som kan störa ut radiotrafiken som ditt Wifi använder. Så man ska placera sin router så långt ifrån man kan från tv, lampor samt mikrovågsugnar.

Bluetooth använder samma våglängder och frekvenser som wifi fast med mycket svagare signaler men tillräckligt mycket för att störa ut din hastighet på internet. Glöm inte att man inte kan ha för många enheter kopplade samtidigt till sin router så set kan vara orsak till att enheter eller Trådlöst nätverk kopplas ner.