november 12, 2020

Saker du inte visste du behövde veta om hudvård

Av Bananen

Att det är svårt att välja rätt hudvård är väl knappast någon nyhet. Vi har alla stått där med en så kallad ”mirakelkräm” som inte gör ett dugg för oss och i vissa fall till och med irriterar huden. Skittråkigt och inte så väl investerade pengar. Så hur undviker du detta problem? Låt oss skicka på de vanligaste fel man gör, men också några generella råd!

Du vet inte vilken hudtyp du har

Detta är faktiskt det absolut första som du behöver ha koll på. Är du torr? Kanske mer oljig? Har du kanske någon underliggande hudsjukdom? Hur vet man detta då? Vi vissa fall är det faktiskt busenkelt – är du till exempel torr i huden kommer det att kännas. En torr hud kan lätt kännas stram och trist, detta eftersom den saknar både fukt och fett. En oljig hud däremot känns ibland hopplöst fet och blank. Vad som kan vara svårare är att veta om dina hudbesvär bara finns för att din hud är obalanserad eller om du kanske har en hudåkomma. Enklast tar du reda på detta genom att besöka en hudvårdsterapeut. Vissa märken, som Exuviance, har hudvård som passar de flesta hudtyper vilket kan vara ett lämpligt märke att börja att testa om du inte har möjlighet att besöka en hudterapeut.

Du vet inte vad produkterna du använder gör

Ingen skam, vi har alla stått där med någon underlig, helt maaaagisk (säljarens ord) hudvårdsprodukt som känns jätteavancerad och konstig. Därför kommer ett enkelt råd: köp inte produkter du inte känt att du behöver eller som du inte vet syftet med. Vi vet att det är lätt att svepas med när man shoppar skönhet online, men håll lite i kortet.

Du använder fel produkter eller för många

Faktum är att vi behöver inte så många produkter som vi tror. De viktigaste är att du rengör din hud, skyddar den mot sol och mjukgör den regelbundet. Det vill säga att rengöring, solskydd och en mjukgörande kräm räcker. Allt annat är extra. I vissa fall gör de under för vår hud medan andra gånger kan de göra tvärtom. En känslig hud ska t ill exempel inte ha starka produkter som riktar sig till en mogen hud likadant som en fet hud inte ska ha hudvårdsprodukter riktade till en torr hud. Det kan vara svårt att ha koll på ibland, skönhetsvärlden är gigantisk! Det fina är dock att många märken skriver ut vilken hudtyp en produkt är gjord för och skönhetssäljare har många gånger rätt bra koll. När du shoppar hudvård online kan du dessutom läsa på en del innan.

Slutligen så försök att inte ryckas med alldeles för illa i skönhetshetsen – tänk på att det är en industri som tjäna pengar på dig och därför vill att du köper mer och mer och mer… Med det sagt tycker vi alla att det är kul att vara fina. Välj bara rätt produkter som får dig att känna dig fin 🙂